ادعا شده است که ۴۰ درصد از کل دانشآموزان دوره ابتدایی و متوسطه اول کشور به حداقل سطح یادگیری در خواندن، ریاضی و علوم دست نیافتهاند؛ همچنین بیش از ۷۰ درصد از آنها عملکردی پایینتر از متوسط جهانی داشتهاند!
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: در آزمونهای تیمز و پرلز که هر ۴ و ۵ سال یکبار برگزار میشود، ایران در میان کشورهای با عملکرد ضعیف قرار دارد. رتبه جهانی ایران در هر یک از دروس در جدول زیر آمده است: علاوه بر این آزمون تیمز ۲۰۲۳ و پرلز ۲۰۲۱ نشان میدهد که از هر ۱۰ دانشآموز ایرانی ۴ دانشآموز به حداقل سطح یادگیری در خواندن، ریاضی و علوم نیز دست پیدا نکردهاند و عملکردی بسیار ضعیف دارند. همچنین بیش از ۷۰درصد از آنها عملکردی پایینتر از حد متوسط جهانی داشتند.
نتایج این امتحانات نهایی و عملکرد دانشآموزان ایرانی در مطالعات بینالمللی در مجموع حکایت از رشد کمی بدون کیفیت دارد. طبیعی است که زمانی که از ۷۰درصد دانشآموزان یک کشور نتایجی پایینتر از نرمال دارند، سخن گفتن از نابرابری بیمعناست. درواقع این آمار نشان از فقر مفرط یادگیری در کشور دارد که ناشی از گسترده شدن فقر و همچنین کیفیت پایین آموزش در عموم مدارس کشور است.
همچنین در این گزارش آمده است که ارزیابی تطبیقی عملکرد دانشآموزان یک رشد کمی بدون کیفیت را نشان میدهد و این نشان از گسترده شدن فقر و همچنین کیفیت پایین آموزش در عموم مدارس کشور است.